Hoe gaat het thuis met je kind?

Good Practice: Hoe gaat het thuis met je kind?

Saskia Copier- van Rooden is moeder en pedagogisch medewerker bij KOKO kinderopvang in Vleuten. Tijdens een bijeenkomst van de Werkplaats Ouders besloot ze een klein experiment aan te gaan. Gedurende een maand heeft ze ouders een nieuwe vraag gesteld: “Hoe gaat het thuis met de ontwikkeling van je kind?”

Dagverslag
‘Ouders en collega’s zullen beamen dat veel gesprekken zijn gericht op hoe de dag is gegaan. Op de opvang dus. Ouders stellen die vraag aan mij of ik breng spontaan verslag uit. Door te vragen hoe het thuis gaat, verdiept het contact. Ik kwam veel nieuwe dingen te weten over de kinderen. Soms heel simpele zaken. De voornaam van Oma, bijvoorbeeld. Maar als het kind dan aan tafel vertelt dat hij is gaan logeren, kan ik nog oprechter interesse tonen. “Was je misschien bij Oma Beppie?”

Medeopvoeder
Opvallend was dat ouders mij vaker benaderden met vragen. “Kan mijn zoontje zich verbaal goed duidelijk maken?” Of: “Thuis speelt mijn dochter alleen met haar pop. Naar welk speelgoed grijpt ze bij jullie?” Ik merkte dat mijn vraag een drempel wegnam. Ouders zijn me meer gaan zien als medeopvoeder. Heel fijn om te ervaren, want na 17 jaar in het vak kan ik ouders veel bieden. En dat gaat verder dan een verslag van de dag.

Enthousiaste reacties
Ongeveer 20 ouders heb ik bevraagd. In het begin voelde het wat onwennig om de vraag te stellen. Hoe zullen ouders gaan reageren? Mijn ervaringen heb ik besproken in een teamvergadering en collega’s gevraagd om dezelfde vraag te stellen. De reacties waren positief!’