1. Professionals

Speerpunt 7: Educatieve activiteiten in de groep met ouders

  • In de groep kunnen ouders bijdragen aan de educatieve ondersteuning van kinderen. Een laagdrempelige manier hiervoor is bijvoorbeeld het organiseren van een spelinloop aan het begin van de dag, bijvoorbeeld één keer per week.
  • De professionals vertonen tijdens de spelinloop voorbeeldgedrag richting de ouders en kinderen. Daarnaast kun je als professional leren van ouders over de verschillende activiteiten die zij met hun kind doen en hoe ze dit aanpakken.
  • Het is belangrijk om ouders actief voor activiteiten als een spelinloop uit te nodigen en tijdens activiteiten aan te geven dat je het belangrijk en fijn vindt dat ze er zijn.

Voorbeeld

  • "Ik merk als ouder dat ik behoefte heb om met andere ouders te praten over de ontwikkeling en opvoeding van mijn kinderen. Het kan heel fijn zijn wanneer er dan ook een professional is waar we dingen aan kunnen vragen."

Ouders willen weten graag weten hun kind doet in de groep, Dit kun je bijvoorbeeld stimuleren door een bijeenkomst te organiseren met ouders. In zo’n bijeenkomst kun je ouders bij elkaar zetten, zodat zij als experts onderling informatie met elkaar uitwisselen waar professionals dingen aan toe kunnen voegen. Zo kun je ouders onderling laten praten over wat voor activiteiten zij ondernemen met hun kind en hoe zij dit doen. Vervolgens kan de professional hierbij aansluiten en hierover meepraten. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen in de aanpak van ouders en die van de professional? Wat kunnen jullie van elkaar leren?

Tips

  • Kijk voor meer informatie over hoe je succesvol kan variëren met spelinloop eens op deze blog op de Early Years Blog.