10 complimenten per dag? Check!

Complimenten zijn erg belangrijk voor jonge kinderen. Het geeft ze niet alleen zelfvertrouwen, maar ook een goed beeld van welk gedrag gewenst is Een nieuwsgierig kind dat overwegend - nee, stop, niet doen, laat dat en stout! - te horen krijgt, wordt vanzelf opstandig. Breng dit in evenwicht door tenminste 10 complimenten per dag.


Soms ontstaat een situatie waarin - door moeilijk gedrag van het kind - er weinig waardering over blijft. Terwijl kinderen veel meer en gemakkelijker leren door middel van complimenten. Een straf leidt vaak tot verzet bij kinderen. Een compliment stimuleert het kind vaker het gewenste gedrag te laten zien en geeft het kind een goed gevoel over zichzelf.

Complimenten zorgen ook voor een betere sfeer. Thuis en in de groep op school. Wanneer je bewust gaat kijken wanneer je een kind een compliment kunt geven, ontdek je vaak dat het kind al best veel dingen goed of liet doet. Hierdoor overheerst het ongewenste gedrag minder en heb je minder het gevoel steeds te moeten mopperen.

Samengevat is het geven van complimenten effectief omdat:
* Een compliment een kind zelfvertrouwen geeft
* Een compliment het tonen van gewenst gedrag stimuleert
* Een compliment een kind leert dat het met gewenst gedrag positieve aandacht kan krijgen
* Een compliment zorgt voor een betere sfeer
* Een compliment helpt je om het positieve gedrag van een kind te zien

Het geven van complimenten kan soms ook gecombineerd worden met een beloning. Maar dit is lang niet altijd nodig. Een compliment op zich is vaak al beloning voldoende voor een kind. Kinderen worden enorm graag gewaardeerd door hun ouders, juf en meester. 


10 complimenten per dag? Check!
Doelgroep:PM'er/Leerkracht Ouders
Speerpunten:Warme relaties
Bron:
Link: