9 Spelletjes met bierviltjes

Met bierviltjes kun je veel verschillende spelletjes doen. Je kunt ermee rollen, gooien, stapelen, bouwen, schuiven, rondlopen en weggetjes mee leggen. Er wordt gespeeld met bierviltjes met aan de ene kant tekst en de andere kant blanco. Een goede mogelijkheid is om de bierviltjes te verven met de kinderen. Dit is een leuke knutselactiviteit (niet moeilijk) en je kunt de viltjes meteen weer gebruiken in je spel.

Kennismaking

Gooi de hele zak bierviltjes in de ruimte en laat de kinderen er een ‘rotzooitje’ van maken. Gegarandeerd plezier! Laat de kinderen ontdekken wat er met de bierviltjes kan. Gaan ze stapelen? Gaan ze rollen? Gaan ze ermee rondlopen? Speel in op de activiteiten die je ziet. Let wel op gevaarlijke situaties bij hard gooien door de oudere kinderen.

Groepjes maken
Alle bierviltjes liggen op de grond. Maak met de bierviltjes groepen. Deel de bierviltjes willekeurig uit. Je kunt de bierviltjes merken met een kleurtje of tekentje. Wie hetzelfde merkje heeft, hoort bij elkaar.

Draaien maar!

De kinderen krijgen de opdracht om de bierviltjes die kris kras op de grond liggen op hun eigen kant te draaien. Groep één moet de bierviltjes met de tekst naar boven leggen en groep twee moet de viltjes met de blanco kant naar boven leggen. Na een minuut stop je en tel je van welke groep er de meeste viltjes liggen.

Lopen op…

Laat de kinderen over de viltjes lopen. Ze mogen alleen op de bierviltjes met de witte kant boven lopen of alleen op de tekstkant. Als je de bierviltjes hebt geverfd, kun je de kinderen de opdracht geven om alleen over bepaalde kleuren te lopen.

Twister

Laat de kinderen rondlopen. Ze mogen niet op de bierviltjes komen. Als de begeleide ’ja’ zegt, gaan de kinderen met één voet op een bierviltje staan. Breid dit uit met twee voeten, twee voeten en twee handen. Als je gebruik maakt van geverfde bierviltjes kun je het spel ‘twister’ spelen met alle kinderen.

Viltjesdans

Maak er een soort stoelendans van met muziek erbij. Als de muziek stopt, moeten de kinderen met allebei de voeten op een bierviltje staan. Ook hier kun je met de geverfde viltjes leuke variaties maken.

Weggetje

Geef de kinderen ieder een stapel bierviltjes (of in groepjes). Hiermee kunnen ze een weggetje leggen op de grond. Laat het weggetje door andere kinderen volgen.

Gooien

De kinderen mogen achter een lijn gaan staan. Aan de overkant maak je ook een lijn. De kinderen moeten proberen de bierviltjes één voor één achter de achterlijn te gooien. Variaties hierop zijn: gooien in verschillende cirkels of hoepels, gooien in een doos. Je kunt verschillende afstanden maken zodat er moeilijke en makkelijke doelen bij zitten.

Opruimen

Maak van het opruimen een spel. De opdracht is: ‘als ik ja zeg ga je zo snel mogelijk de bierviltjes oppakken’. Als de bierviltjes op zijn, zet je de stapels naast elkaar en kijk je wie er de hoogste stapel heeft. Om het win element eruit te halen laat je de kinderen de bierviltjes in het midden van de zaal opstapelen, hoe hoog kan de toren worden zonder te vallen?

Kijk voor meer tips en spelletjes op beweegkriebels.nl


9 Spelletjes met bierviltjes
Doelgroep:PM'er/Leerkracht Ouders
Speerpunten:Voeten van de vloer
Bron:Beweegkriebels
Link: www.beweegkriebels.nl