Hoe herken je dyslexie bij een kind, ver voordat het leert lezen en schrijven? Goed observeren vormt de sleutel. Zien in de klas bespreekt vijf belangrijke signalen die kunnen wijzen op dyslexie. Heeft een test uitgewezen dat een kind inderdaad dyslectisch is? Doe dan uw voordeel met de adviezen uit dit artikel. Thuis of in de klas.
Wat is dyslexie?
Kinderen die leren lezen, koppelen letters aan een klank. Naarmate ze dat vaker doen, gaat het automatisch. Bij een kind met dyslexie gaat dat niet automatisch. De koppeling moet steeds opnieuw gemaakt worden. Bij kinderen met dyslexie geldt: de kracht zit hem in de herhaling. Blijf koppelingen herhalen. Ook als het goed gaat, na een behandeling bijvoorbeeld. Plus, hoe eerder een dyslectisch kind extra ondersteuning krijgt, hoe beter.
Signalen die kunnen wijzen op dyslexie
1. Dyslexie is erfelijk. Vraag na of dyslexie in de familie voorkomt.
2. Het kind heeft moeite met tellen, versjes opzeggen, zingen en simpele dingen onthouden zoals kleuren en namen.
3. Wat eerst, je hemd of je trui? Het kind heeft moeite met de volgorde van dagelijkse dingen.
4. Kinderen met dyslexie hebben moeite met rijmen.
5. Vaak vermijden kinderen met dyslexie de beginselen van lezen en schrijven. Denk aan experimenteren met briefjes schrijven en zelf proberen te lezen.
Praktische tips voor in de klas
* Neem allemaal iets mee met een ‘b’
Zet een hele week een kleur of een letter centraal. Vraag de kinderen om iets geels of respectievelijk iets met een ‘b’ mee naar school te nemen.
* Isoleren in plaats van combineren
Kinderen met dyslexie blijven behoefte hebben aan het isoleren van klanken. Herhaal koppelingen zoveel mogelijk. Ook als je dat voor de andere kinderen in de klas niet meer doet. ‘We staan nu in de rij. Rij begint ook met een ‘r’.’
* Betrek de ouders
Praat met de ouders van het kind. Geef extra oefeningen mee voor thuis, zodat ook thuis de letter van de week wordt geoefend.
* Lees voor!
Oefen met het kind om een voorstelling te maken bij een verhaal. Begin met prentenboeken: fantaseren vergroot de woordenschat.
* Voorkom desinteresse.
Zorg dat lezen leuk blijft door verschillende zintuigen te betrekken. Gebruik boeken met geluid, plaatjes, voelpagina’s en geuren. Ook handgebaren kunnen helpen om een verhaal tot leven te laten komen. Denk ook aan digitale prentenboeken, voorlees-Apps en luisterboeken op CD.
* Wees geduldig
Kinderen met dyslexie kunnen vaak moeilijk tot de kern komen. Waar andere kinderen 2 seconden nodig hebben om antwoord te geven, hebben dyslectische kinderen 3 tot 5 seconden nodig.