Executieve functies zijn een betere indicator voor succes, dan IQ

De term executieve functie is nog niet helemaal ingeburgerd, maar wel actueel,’ zegt Magda van der Wulp (Buro Spring). Uit onderzoek blijkt dat intelligentie niet altijd een goede voorspeller is, als het gaat om succes op school. Mensen met een hoog IQ vallen regelmatig terug naar een lager niveau, omdat ze op andere vlakken niet goed mee kunnen komen. De Masterclass ‘Kinderen met een voorsprong’ laat zien waarin kinderen andere behoeften kunnen hebben en hoe je daar als leerkracht op inspeelt.

Mijn kind kan al lezen!
Trotse ouders zeggen soms: ‘Mijn kind kan al lezen.’ Wat er vaak niet bij gezegd wordt, is dat het kind thuis 1.000 keer geoefend heeft. Als leerkracht verwacht je na zo’n bericht een kind met een ontwikkelingsvoorsprong, maar in de praktijk kan dat anders uitpakken. In de Masterclass die Buro Spring geeft voor Nu voor later Utrecht, wordt dieper ingegaan op het begrip ontwikkelingsvoorsprong. Op welke 11 gebieden kan een kind een voorsprong hebben? En hoe ga je daarmee om in de klas? Spring schetst twee kanten: de positieve kant en de belemmerende kant.

Puzzel op zijn kop en andere adviezen
Hoe kan je een kind uitdagen, zonder een arsenaal aan nieuwe materialen? Magda van der Wulp geeft twee concrete adviezen: ‘Zijn de puzzels in de klas te makkelijk voor een leerling? Bied ze dan andersom aan, met de afbeelding naar beneden. Heb je een kralenplank? Daag de leerling uit door de helft van de afbeelding te bedekken. Laat het kind de rest zonder voorbeeld afmaken. Zo zijn er veel meer mogelijkheden te bedenken. Verander niet het materiaal, maar de opdracht.’ 


Executieve functies zijn een betere indicator voor succes, dan IQ
Doelgroep:PM'er/Leerkracht Experts
Speerpunten:Gevoelig oog
Bron:Buro Spring
Link: Bro Spring is deskundig partner van Nu voor later Utrecht